Jeżeli nie masz dużo czasu a zależy Ci na przyrządzeniu zdrowego i odżywczego posiłku to omlet świetnie się do tego nadaje. Omlet to idealne danie na śniadanie lub lunch i z całą pewnością może zastąpić obiad czy kolację. Słownik definiuje omlet jako danie wykonane z ubitych jaj smażonych na patelni z masłem lub olejem do czasu aż masa jajeczna się zetnie. Omlet wypełniony może być w zasadzie czymkolwiek, mogą to być warzywa, mięso, owoce morza, sery. Oto kilka pomysłów na wypełnienie. Klasyczny francuski omlet: tutaj jest wiele możliwości ale mi najbardziej smakuje z bitą śmietaną. Jednym z moich ulubionych jest BLT omlet czyli z boczkiem, sałata i pomidorami. Hiszpański omlet: znany również jako Tortilla ta wersja omletu zajmuje trochę więcej czasu na przygotowanie, ale jest to kompletny posiłek. Klasyczny omlet hiszpański wypełniony jest pieczonymi ziemniakami i siekaną cebulą. Hiszpańskie omlety składają się też z pomidorów, fasoli i szpinaku. Omlet na słodko jest świetni aby rozpocząć dobry dzień 🙂 Możesz go wypełnić malinami, truskawkami, miodem. Omlet wegetariański, tutaj zalecane są posiekane zielone papryki, cukinia, świeża pietruszka.

Składniki

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki masła
  • Sól i pieprz biały mielony do smaku
Omlet – Przepis podstawowy


Przygotowanie:

  • Wybij jajka do miski.
  • Podgrzej patelnie i dodaj masło, nich się roztopi.
  • Dodaj mleko, dopraw do smaku solą i białym pieprzem.
  • Ubij całość widelcem lub trzepaczką, aż osiągną jednolity żółty kolor, chodzi o to aby do jajek dostała jak największa ilość powietrza.
  • Gdy masło na patelni jest już rozgrzane, wylej jajka. Nie mieszaj! Niech masa się zetnie.
  • Teraz jaja powinny przypominać naleśnik, który powinien łatwo się przemieszczać na patelni. Jeżeli z którejś strony przywiera, poluzuj go łopatką.
  • Gdy omlet z jednej strony jest już wystarczająco podsmażony, za pomocą łopatki obróć go na drugą stronę. Smaż jeszcze przez chwilkę, najlepsze omlety powstają gdy ciasto zarumieni się równomiernie po obu stronach.
  • Jeżeli chcesz do swojego omletu dodać składniki, teraz właśnie jest odpowiedni moment.
  • Za pomocą łopatki omlet złóż w pół i smaż jeszcze przez chwilę.
  • Omlet jest gotowy. Podaj na talerzyku udekorowany świeżymi ziołami.

Uwaga: Przepisów na omlet jest mnóstwo  a wiele zależy od dodatków. Wykorzystaj ten podstawowy przepis na omlet dodając:

  • szynkę i pomidor
  • pieczarki i ser
Łączny czas Czas pieczenia Czas przygotowania Liczba porcji Liczba kalorii w porcji
13 min 8 min 5 min 2
140 kalorii

10 Thoughts to “Przepis na omlet krok po kroku”

  1. MS

    Super przepis, na jego podstawie można wprowadzać różne udoskonalenia i ze zwykłego omleta tworzyć cudowne śniadania!

    1. Paulinka

      SUPERRR!!! Wreszcie znalazłam to co chciałam.
      Pozdro 🙂 :*

  2. Zyga

    Szukałem prostego przepisu na omlet. Dziś spróbuję go wykorzystać. Dzięki!

  3. anonim

    super przepis!!!!!!!

  4. Anjali Ravenly

    Kurczę! Zapomniałam, że istnieje takie danie jak omlet! Dzięki za przypomnienia 😀 Na pewno skorzystam z kilku Twoich przepisów!

  5. Maciek

    Dzięki za przepis:)

  6. bart

    Super przepis. dziękuję bardzo.

  7. aaasikkk

    Lubie przepisy idiotoodporne – krok po kroku prowadzące mnie przez etapy przygotowywania potrawy. Zdecydowanie odświeżę mój sentyment do omletu po Twoich propozycjach 🙂

  8. gacek

    Dzięki za przepis wykorzystam go i dam sobie troche szynki i sera.

  9. anonimek2003984

    Super 🙂 polecam <3

Leave a Comment