Przepis na omlet krok po kroku
Jeżeli nie masz dużo czasu a zależy Ci na przyrządzeniu zdrowego i odżywczego posiłku to omlet świetnie się do tego nadaje. Omlet to idealne danie na śniadanie lub lunch i z całą pewnością może zastąpić obiad czy kolację. Słownik definiuje omlet jako danie wykonane z ubitych jaj smażonych na patelni z masłem lub olejem do czasu aż masa jajeczna się zetnie. Omlet wypełniony może być w zasadzie czymkolwiek, mogą to być warzywa, mięso, owoce morza, sery. Oto kilka pomysłów na wypełnienie. Klasyczny francuski omlet: tutaj jest wiele możliwości ale mi najbardziej smakuje z bitą śmietaną. Jednym z moich ulubionych jest BLT omlet czyli z boczkiem, sałata i pomidorami. Hiszpański omlet: znany również jako Tortilla ta wersja omletu zajmuje trochę więcej czasu na przygotowanie, ale jest to kompletny posiłek. Klasyczny omlet hiszpański wypełniony jest pieczonymi ziemniakami i siekaną cebulą. Hiszpańskie omlety składają się też z pomidorów, fasoli i szpinaku. Omlet na słodko jest świetni aby rozpocząć dobry dzień 🙂 Możesz go wypełnić malinami, truskawkami, miodem. Omlet wegetariański, tutaj zalecane są posiekane zielone papryki, cukinia, świeża pietruszka.
Składniki
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki masła
- Sól i pieprz biały mielony do smaku
Przygotowanie:
- Wybij jajka do miski.
- Podgrzej patelnie i dodaj masło, nich się roztopi.
- Dodaj mleko, dopraw do smaku solą i białym pieprzem.
- Ubij całość widelcem lub trzepaczką, aż osiągną jednolity żółty kolor, chodzi o to aby do jajek dostała jak największa ilość powietrza.
- Gdy masło na patelni jest już rozgrzane, wylej jajka. Nie mieszaj! Niech masa się zetnie.
- Teraz jaja powinny przypominać naleśnik, który powinien łatwo się przemieszczać na patelni. Jeżeli z którejś strony przywiera, poluzuj go łopatką.
- Gdy omlet z jednej strony jest już wystarczająco podsmażony, za pomocą łopatki obróć go na drugą stronę. Smaż jeszcze przez chwilkę, najlepsze omlety powstają gdy ciasto zarumieni się równomiernie po obu stronach.
- Jeżeli chcesz do swojego omletu dodać składniki, teraz właśnie jest odpowiedni moment.
- Za pomocą łopatki omlet złóż w pół i smaż jeszcze przez chwilę.
- Omlet jest gotowy. Podaj na talerzyku udekorowany świeżymi ziołami.
Uwaga: Przepisów na omlet jest mnóstwo a wiele zależy od dodatków. Wykorzystaj ten podstawowy przepis na omlet dodając:
- szynkę i pomidor
- pieczarki i ser
Łączny czas | Czas pieczenia | Czas przygotowania | Liczba porcji | Liczba kalorii w porcji |
13 min | 8 min | 5 min | 2 |
140 kalorii
|
Super przepis, na jego podstawie można wprowadzać różne udoskonalenia i ze zwykłego omleta tworzyć cudowne śniadania!
SUPERRR!!! Wreszcie znalazłam to co chciałam.
Pozdro 🙂 :*
Szukałem prostego przepisu na omlet. Dziś spróbuję go wykorzystać. Dzięki!
super przepis!!!!!!!
Kurczę! Zapomniałam, że istnieje takie danie jak omlet! Dzięki za przypomnienia 😀 Na pewno skorzystam z kilku Twoich przepisów!
Dzięki za przepis:)
Super przepis. dziękuję bardzo.
Lubie przepisy idiotoodporne – krok po kroku prowadzące mnie przez etapy przygotowywania potrawy. Zdecydowanie odświeżę mój sentyment do omletu po Twoich propozycjach 🙂
Dzięki za przepis wykorzystam go i dam sobie troche szynki i sera.
Super 🙂 polecam <3