Omlet ze szpinakiem i parmezanem
To nieprawda, że szpinak jest niesmaczny, jest to sprawdzone i bogate w składniki odżywcze warzywo, które smakuje naprawdę wspaniale. Szpinak zawiera sporą ilość żelaza. Żelazo transportuje tlen do organizmu i odgrywa bardzo ważną rolę w produkcji czerwonych krwinek. Właśnie dlatego szpinak zalecany jest osobom narażonym na niedobór żelaza. Poniżej przedstawiam wyśmienity i jednocześnie prosty przepis na omlet ze szpinakiem.
Składniki
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- 100g świeżego szpinaku
- 1 spory ząbek czosnku
- oliwa z oliwek do smażenia
- sól i biały pieprz do smaku
- 2 łyżki parmezanu
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania szpinaku, umyj go dokładnie i odetnij łodygi. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj szpinak i podduś go przez 2-3 minuty, po to aby liście szpinaku zmiękły, dodaj wyciśnięty ząbek czosnku i zamieszaj. Do średniej wielkości miski wybij jajka i energicznie ubij mieszając, dodaj mleko i dopraw solą oraz pieprzem. Masę jajeczną wylej na rozgrzaną patelnię, omlet smaż przez 3-5 minut. Gdy góra zacznie się ścinać, dodaj szpinak i posyp serem, złóż na pół i podsmaż jeszcze przez chwilę z każdej strony. Omlet ze szpinakiem jest gotowy, zsuń go z patelni na talerz, smacznego.
Łączny czas | Czas pieczenia | Czas przygotowania | Liczba porcji | Liczba kalorii w porcji |
13 min | 8 min | 5 min | 2 |
180 kalorii
|
Polecam jeszcze dodać trochę sera feta 😀
Yummy… It looks so delicious & I love Omlet