Grzyby wydają się być jedną z niewielu rzeczy którą ludzie kochają lub nienawidzą. Jeżeli o mnie chodzi to uwielbiam grzyby i tym bardziej podzielę się z Wami przepisem na wspaniałego omleta z grzybami. Do tego przepisu świetnie nadają się pieczarki, boczniaki a z grzybów leśnych najbardziej smakują mi omlety z kurkami. Jednak same grzyby to jeszcze nie wszystko, aby przygotować dobrego omleta, dodaj pomidora, cebulę i trochę sałaty a otrzymasz świetne danie. Wiec zaczynamy!

Składniki:

  • 3 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki wody
  • ulubione grzyby
  • 4 pomidory koktajlowe
  • 1 cebula
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sałata np. rucola
  • nać pietruszki
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
Omlet z grzybami, pomidorami oraz rucolą

Przygotowanie:
Podgrzej jedną łyżkę masła na patelni na średnim ogniu. Gdy zacznie się spieniać dodaj grzyby i rozgnieciony ząbek czosnku. Smaż przez około 4 minuty mieszając. Gdy grzyby będą miękkie, zdejmij je z patelni i odstaw. Wybij jaja do miski dodaj wody, soli oraz pieprzu i dobrze ubij. Dodaj pozostałe masło na patelnie a gdy zacznie się spieniać, wylej masę jajeczną. Przykryj i gotuj przez 2 minuty. Obróć omlet na drugą stronę i podsmaż przez minutę. Na połowie ułóż grzyby, pokrojonego pomidora, plasterki cebuli, następnie złóż omleta na pół i zsuń z patelni. Omlet podawaj z sałatą, przyozdobionego natką z pietruszki. Smacznego.

Łączny czas Czas pieczenia Czas przygotowania Liczba porcji Liczba kalorii w porcji
13 min 8 min 5 min 3
170 kalorii

6 Thoughts to “Omlet z grzybami”

  1. martawkuchni.blog.pl

    jeszcze z takim zestawieniem nie jadłam, ale patrząc po składnikach bardzo by mi odpowiadało:)

  2. Cytrynka

    Cóż za bogactwo omletów. Już wiem gdzie szukać przepisów w tej kwestii 😉

  3. Enia

    Mmmm… Właśnie zabieram się do przygotowania tego omletu. Z pewnością będzie pyszny 😉

  4. galantyna.pl

    Ale pięknie się prezentuje!

  5. aaasikkk

    Marzy mi się taki omlet z kurkami na śniadanie 🙂

  6. Gosia

    mniam, z kurkami taki! marzenie 🙂

Leave a Comment