Omlet z grzybami
Grzyby wydają się być jedną z niewielu rzeczy którą ludzie kochają lub nienawidzą. Jeżeli o mnie chodzi to uwielbiam grzyby i tym bardziej podzielę się z Wami przepisem na wspaniałego omleta z grzybami. Do tego przepisu świetnie nadają się pieczarki, boczniaki a z grzybów leśnych najbardziej smakują mi omlety z kurkami. Jednak same grzyby to jeszcze nie wszystko, aby przygotować dobrego omleta, dodaj pomidora, cebulę i trochę sałaty a otrzymasz świetne danie. Wiec zaczynamy!
Składniki:
- 3 jajka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki wody
- ulubione grzyby
- 4 pomidory koktajlowe
- 1 cebula
- 1 mały ząbek czosnku
- sałata np. rucola
- nać pietruszki
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Podgrzej jedną łyżkę masła na patelni na średnim ogniu. Gdy zacznie się spieniać dodaj grzyby i rozgnieciony ząbek czosnku. Smaż przez około 4 minuty mieszając. Gdy grzyby będą miękkie, zdejmij je z patelni i odstaw. Wybij jaja do miski dodaj wody, soli oraz pieprzu i dobrze ubij. Dodaj pozostałe masło na patelnie a gdy zacznie się spieniać, wylej masę jajeczną. Przykryj i gotuj przez 2 minuty. Obróć omlet na drugą stronę i podsmaż przez minutę. Na połowie ułóż grzyby, pokrojonego pomidora, plasterki cebuli, następnie złóż omleta na pół i zsuń z patelni. Omlet podawaj z sałatą, przyozdobionego natką z pietruszki. Smacznego.
Łączny czas | Czas pieczenia | Czas przygotowania | Liczba porcji | Liczba kalorii w porcji |
13 min | 8 min | 5 min | 3 |
170 kalorii
|
jeszcze z takim zestawieniem nie jadłam, ale patrząc po składnikach bardzo by mi odpowiadało:)
Cóż za bogactwo omletów. Już wiem gdzie szukać przepisów w tej kwestii 😉
Mmmm… Właśnie zabieram się do przygotowania tego omletu. Z pewnością będzie pyszny 😉
Ale pięknie się prezentuje!
Marzy mi się taki omlet z kurkami na śniadanie 🙂
mniam, z kurkami taki! marzenie 🙂