Omlet na słodko
Zazwyczaj przyrządzając omlet na śniadanie mamy na myśli pikantną jego postać. Domyślnie zakładamy, że użyjemy pomidora, cebulę i przyprawimy go „na ostro”. Hmm… dlaczego nie spróbować czegoś zupełnie innego i nie przyrządzić pysznego omleta „na słodko” i to nie z warzywami a z owocami? Przygotowanie takiego omleta wymaga troszeczkę więcej czasu niż zwykłego, lecz jest to warte wysiłku. Ten przepis świetnie sprawdzi się w weekendy, gdy dysponujemy troszeczkę większa ilością wolnego czasu. Polecam go szczególnie latem, kiedy świeże owoce są łatwo dostępne i można puścić wodze fantazji eksperymentując z owocowym nadzieniem. Wypróbuj ten przepis a przyrządzisz wspaniałego omleta, którego można trochę porównać z naleśnikiem, lecz przeciwnie do naleśnika będzie to posiłek niski w węglowodany a bogaty w białko, co z pewnością zadowoli wszystkich miłośników omletów. Jest to z pewnością przepis, który zasługuje na to aby się z Wami nim podzielić. Więc zaczynamy!
Składniki:
- 2 jajka
- 1 łyżka wody
- szczypta soli morskiej
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka masła
- ulubione owoce
- Trochę płynnego miodu
Przygotowanie:
Rozpocznij od przygotowania owoców, możesz wykorzystać swoje ulubione, w moim przypadku były to maliny. Owoce dokładnie myjemy, jeżeli są dość duże, kroimy je. Następnie zajmijmy się przygotowanie jajek. Wybij je do dość dużej miski, dodaj soli do smaku, całość dobrze ubij, trzepaczką lub widelcem. Rozgrzej patelnie i dodaj łyżeczkę masła, gdy się roztopi i pojawią się bąbelki wylej przygotowaną wcześniej masę jajeczną. Rozprowadź równomiernie, ważne aby omlet był cienki. Smaż po obu stronach. Gdy będzie gotowy dodaj owoce i łyżkę miodu, zwiń w rulonik. Podawaj z owocami posypany owocami. Smacznego.
Łączny czas | Czas pieczenia | Czas przygotowania | Liczba porcji | Liczba kalorii w porcji |
13 min | 8 min | 5 min | 2 |
170 kalorii
|
Ciekawy ten przepis i zrobię dziś na śniadanie 😉
Uwielbiam omlety, zwłaszcza na słodko!
Wygląda bardzo smakowicie 🙂 Będzie trzeba wypróbować 😉
Wczoraj robiłam naleśniki z serem białym. Te wyglądają obłędnie 🙂 Szkoda że teraz nie ma malin.
O tak…placki, plaki i placuszki to moje słabostki. Już Cię lubię…za dodawanie soli do słodkich potraw. To takie ważne, a często niedoceniane. Pozdrawiam 🙂
O rany jak to apetycznie wygląda.Mniammmm.
Pycha 🙂
omlet zawsze jadam w ostrzejszej wersji, nie wiem czy by do mnie przemówiło na słodko, ale przyznaje, ze wygląda cudownie:)
Fajne przepisy na te omlety, postaram sie wykonac wszystkie ale nie na raz 🙂
Masz sliczne zdjecia, pozdrawiam.
Ja do omletów dodaję jeszcze śmietany 18% gęstej. Spróbuj.
Wygląda bardzo zachęcająco! nie jadłam nigdy omletu na słodko!
Ten przepis bardzo mi podpasował, ponieważ jest prosto i jasno napisany. Świetnym dodatkiem zamiast malin jest dżem truskawkowy z Pińczowa, który swoim smakiem i aromatem przypomina mi babcine konfitury, a przy tym nie jest zasłodki.Gorąco polecam.
Ale zgłodniałam jak patrzę na zdjęcia:-)
Pyszności, u mnie akurat też niedługo omlet 😀
ale dobre sprubuje zrobić te pyszne omlety bo mi leci ślinka mniam
Zrobiłam sobie przed chwilką ten omlet, złożyłam go na pół, położyłam na białym talerzu, a po lewej stronie rozłożyłam garść truskawek. Chyba nie wierzyłam, że może całkiem zaspokoić mój głód 🙂 jest po prostu przepyszny, polecam 🙂 a smażyć należy na wolnym ogniu, wtedy równomiernie się rumieni i nie przypala 🙂
Wyglądają obłędnie <3 ale bym zjadła