Omlet francuski
Jest weekend, więc obowiązkowo trzeba zjeść omleta 🙂 Tradycyjny francuski omlet jest dostępny w kilku wariantach i postaciach a wypełnienie i przygotowanie go może ulec zmianie w zależności od gustu i regionu. Więc dziś chcę przedstawić prawdziwego klasyka czyli, podstawowy przepis na omleta po francusku. Omlet robię z dżemem borówkowym oraz bitą śmietaną, jeżeli masz ochotę na inne dodatki, oczywiście możesz je zmienić. Nie przejmuj się gdy za pierwszym razem nie wyjdzie idealny, próbuj aż przygotujesz pysznego omleta. Warto wiedzieć, że jedną z pierwszych umiejętności gotowania jest właśnie przyrządzenie omleta. Ważne jest aby użyć odpowiedniej patelni ja polecam te teflonowe, istotna jest też temperatura smażenia, masę jajeczną wylewamy na patelnię gdy masło jest roztopione i zaczynają pojawiać się takie białe bąble. Więc zaczynamy omlet ten jest prosty do wykonania, świetnie pasuje do śniadania i jest naprawdę pyszny.
Składniki:
- 3 jajka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mleka
- dżem borówkowy
- bita śmietana
- sól i biały pieprz do smaku

Przygotowanie:
Wbij do miseczki jaka, dodaj łyżkę mleka, rozmieszaj dobrze przy pomocy ubijaka lub widelca. Na patelni rozgrzej masło, aż będzie gorące. Gdy pojawią się małe białe bąbelki, wylej delikatnie przygotowaną wcześniej zawartość miseczki. Smaż około jednej minuty. Teraz najważniejsze, gdy omlet zacznie się ścinać, chwyć za patelnię i poruszaj nią aby złożyć omlet na pół. Smaż jeszcze przez kilka chwil a gdy się zarumieni zsuń omlet z patelni na talerzyk starając się go jeszcze raz zawinąć. Natychmiast podaj dekorując omlet francuski dżemem borówkowym i bitą śmietaną.
Łączny czas | Czas pieczenia | Czas przygotowania | Liczba porcji | Liczba kalorii w porcji |
13 min | 8 min | 5 min | 3 |
150 kalorii
|
uwielbiam dżem borówkowy .
omlety robię rzadko, jakoś tak mało pomysłów na nie miałam, cieszę się, że mogę od Ciebie czerpać inspiracje;)))
pozdrawiam,
Olka
Dzisiaj rano wraz z przyjaciółka zrobiliśmy sobie po omlecie! 🙂 Jedyne o zmienilismy to smak dzemu…
przeepryszne! 🙂
Pyszny omlet, na słodko jak najbardziej!
Zgłodniałam okrutnie przeglądając Twoje zdjęcia. Idę do kuchni. Pozdrawiam:)
Z owocami i bitą śmietaną. Pychota!
Idealny na śniadanie :)!
Jakoś „nie mam ręki” do omletów, może się od Ciebie nauczę 🙂
Ile bym dała za kęsa takiego omleta! Niestety dieta trzyma mnie w ryzach ;/
Uwielbiam omlety, to jedna z moich miłości z dzieciństwa!
Omlet był pyszny. Palce lizać. Gdyby nie to, że w domu od godziny capi spalenizną… Jednym słowem – omlety fruwały
Jeszcze nie robiłam omletu w takiej postaci, muszę spróbować! 🙂