BLT Omlet – boczek, sałata, pomidor
[sam id=”11″ codes=”true”]Masz ochotę na pyszne śniadanie? Dzięki połączeniu jaj, bekonu, pomidora i sałaty zapewnisz sobie zdrowy początek dnia. Zachęcam do zrobienia Omletu BLT czyli bacon, lettuce and tomato.
[sam id=”19″ codes=”true”]
Składniki
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka masła
- 3 pomidory
- 2 lub 3 plastry podsmażonego boczku
- 1/2 szklanki posiekanej sałaty lodowej
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Przygotuj boczek, część pokroi na długie cienkie plastry, pozostałą posiekaj w kostkę, całość podsmaż na patelni. Pomidora posiekaj w kostkę. Do małej miski wybij jajka, dodaj mleko oraz sól i pieprz. Całość dobrze ubij widelcem lub trzepaczką. Odstaw na kilka minut. W tym czasie rozgrzej patelnię a gdy będzie gorąca dodaj masło i równomiernie rozprowadź je na patelni. Wylej ubite jaja na patelnie. Gdy jaja będą prawie całkowicie ścięte, obróć omlet na drugą stronę i podsmaż go jeszcze przez chwilę. Na połowie omletu umieść pomidory oraz boczek i złam go na pół. Podaj udekorowanego sałatą, pomidorami i posiekanym podsmażonym boczkiem. Możesz doprawić pieprzem i solą do smaku. Twój BLT omlet jest gotowy!
Łączny czas | Czas pieczenia | Czas przygotowania | Liczba porcji | Liczba kalorii w porcji |
13 min | 8 min | 5 min | 2 |
280 kalorii |
aż mi zaburczało w brzuchu, wszystkie składniki które uwielbiam
świetny przepis, właśnie skończyłam jeść ten smakołyk
Zrobiłam go dla mojej mamy z okazji Dnia Matki. Smakował jej! 😀
Zrobiłem, udał się wyśmienicie :))
Nie trzeba omletu ubijać, wystarczy do połowy ścięcia się jajek mieszać jak na jajecznicę. A później równamy i pozwalamy się ściąć. Wychodzi gruby, puszysty placek. 🙂 pozdrawiam
Dziękuję, kolejnego omleta przygotuję według twojej sugestii 🙂