Przepis na omlet krok po kroku

Jeżeli nie masz dużo czasu a zależy Ci na przyrządzeniu zdrowego i odżywczego posiłku to omlet świetnie się do tego nadaje. Omlet to idealne danie na śniadanie lub lunch i z całą pewnością może zastąpić obiad czy kolację. Słownik definiuje omlet jako danie wykonane z ubitych jaj smażonych na patelni z masłem lub olejem do czasu aż masa jajeczna się zetnie. Omlet wypełniony może być w zasadzie czymkolwiek, mogą to być warzywa, mięso, owoce morza, sery. Oto kilka pomysłów na wypełnienie. Klasyczny francuski omlet: tutaj jest wiele możliwości ale mi najbardziej smakuje z bitą śmietaną. Jednym z moich ulubionych jest BLT omlet czyli z boczkiem, sałata i pomidorami. Hiszpański omlet: znany również jako Tortilla ta wersja omletu zajmuje trochę więcej czasu na przygotowanie, ale jest to kompletny posiłek. Klasyczny omlet hiszpański wypełniony jest pieczonymi ziemniakami i siekaną cebulą. Hiszpańskie omlety składają się też z pomidorów, fasoli i szpinaku. Omlet na słodko jest świetni aby rozpocząć dobry dzień 🙂 Możesz go wypełnić malinami, truskawkami, miodem. Omlet wegetariański, tutaj zalecane są posiekane zielone papryki, cukinia, świeża pietruszka.

Składniki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki masła
  • Sól i pieprz biały mielony do smaku
Przepis podstawowy
Omlet – Przepis podstawowy
Przygotowanie:
  • Wybij jajka do miski.
  • Podgrzej patelnie i dodaj masło, nich się roztopi.
  • Dodaj mleko, dopraw do smaku solą i białym pieprzem.
  • Ubij całość widelcem lub trzepaczką, aż osiągną jednolity żółty kolor, chodzi o to aby do jajek dostała jak największa ilość powietrza.
  • Gdy masło na patelni jest już rozgrzane, wylej jajka. Nie mieszaj! Niech masa się zetnie.
  • Teraz jaja powinny przypominać naleśnik, który powinien łatwo się przemieszczać na patelni. Jeżeli z którejś strony przywiera, poluzuj go łopatką.
  • Gdy omlet z jednej strony jest już wystarczająco podsmażony, za pomocą łopatki obróć go na drugą stronę. Smaż jeszcze przez chwilkę, najlepsze omlety powstają gdy ciasto zarumieni się równomiernie po obu stronach.
  • Jeżeli chcesz do swojego omletu dodać składniki, teraz właśnie jest odpowiedni moment.
  • Za pomocą łopatki omlet złóż w pół i smaż jeszcze przez chwilę.
  • Omlet jest gotowy. Podaj na talerzyku udekorowany świeżymi ziołami.
Uwaga: Przepisów na omlet jest mnóstwo  a wiele zależy od dodatków. Wykorzystaj ten podstawowy przepis na omlet dodając:
  • szynkę i pomidor
  • pieczarki i ser
 
Łączny czasCzas pieczeniaCzas przygotowaniaLiczba porcjiLiczba kalorii w porcji
13 min8 min5 min2
140 kalorii
3.67 avg. rating (78% score) - 3 votes

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *