Omlet ze szpinakiem i parmezanem

To nieprawda, że szpinak jest niesmaczny, jest to sprawdzone i bogate w składniki odżywcze warzywo, które smakuje naprawdę wspaniale. Szpinak zawiera sporą ilość żelaza. Żelazo transportuje tlen do organizmu i odgrywa bardzo ważną rolę w produkcji czerwonych krwinek. Właśnie dlatego szpinak zalecany jest osobom narażonym na niedobór żelaza. Poniżej przedstawiam wyśmienity i jednocześnie prosty przepis na omlet ze szpinakiem.
Składniki:
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 100g świeżego szpinaku
  • 1 spory ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • sól i biały pieprz do smaku
  • 2 łyżki parmezanu
Omlet ze szpinakiem i parmezanem
Omlet ze szpinakiem i parmezanem
Przygotowanie: Zacznij od przygotowania szpinaku, umyj go dokładnie i odetnij łodygi. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj szpinak i podduś go przez 2-3 minuty, po to aby liście szpinaku zmiękły, dodaj wyciśnięty ząbek czosnku i zamieszaj.  Do średniej wielkości miski wybij jajka i energicznie ubij mieszając, dodaj mleko i dopraw solą oraz pieprzem. Masę jajeczną wylej na rozgrzaną patelnię, omlet smaż przez 3-5 minut. Gdy góra zacznie się ścinać, dodaj szpinak i posyp serem, złóż na pół i podsmaż jeszcze przez chwilę z każdej strony. Omlet ze szpinakiem jest gotowy, zsuń go z patelni na talerz, smacznego.
Przygotowanie 5 min
Smażenie 15 min
Gotowe w 20 min
VN:F [1.9.22_1171]
Rating:3.9/5 (11 votes cast)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>