Omlet z grzybami

Grzyby wydają się być jedną z niewielu rzeczy którą ludzie kochają lub nienawidzą. Jeżeli o mnie chodzi to uwielbiam grzyby i tym bardziej podzielę się z Wami przepisem na wspaniałego omleta z grzybami. Do tego przepisu świetnie nadają się pieczarki, boczniaki a z grzybów leśnych najbardziej smakują mi omlety z kurkami. Jednak same grzyby to jeszcze nie wszystko, aby przygotować dobrego omleta, dodaj pomidora, cebulę i trochę sałaty a otrzymasz świetne danie. Wiec zaczynamy!

Składniki:
  • 3 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki wody
  • ulubione grzyby
  • 4 pomidory koktajlowe
  • 1 cebula
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sałata np. rucola
  • nać pietruszki
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
Omlet z grzybami, pomidorami oraz rucolą
Omlet z grzybami, pomidorami oraz rucolą
Przygotowanie: Podgrzej jedną łyżkę masła na patelni na średnim ogniu. Gdy zacznie się spieniać dodaj grzyby i rozgnieciony ząbek czosnku. Smaż przez około 4 minuty mieszając. Gdy grzyby będą miękkie, zdejmij je z patelni i odstaw. Wybij jaja do miski dodaj wody, soli oraz pieprzu i dobrze ubij. Dodaj pozostałe masło na patelnie a gdy zacznie się spieniać, wylej masę jajeczną. Przykryj i gotuj przez 2 minuty. Obróć omlet na drugą stronę i podsmaż przez minutę. Na połowie ułóż grzyby, pokrojonego pomidora, plasterki cebuli, następnie złóż omleta na pół i zsuń z patelni. Omlet podawaj z sałatą, przyozdobionego natką z pietruszki. Smacznego.
Łączny czasCzas pieczeniaCzas przygotowaniaLiczba porcjiLiczba kalorii w porcji
13 min8 min5 min3
170 kalorii
5.00 avg. rating (98% score) - 2 votes

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *